1. Haberler
  2. Sağlık Haberleri
  3. DSÖ’den M Çiçeği Virüsü Hakkında Kritik Açıklama

DSÖ’den M Çiçeği Virüsü Hakkında Kritik Açıklama

DSÖ'den Maymun Çiçeği Virüsü
DSÖ'den Maymun Çiçeği Virüsü
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya genelinde endişe yaratan M çiçeği virüsü salgınlarının kontrol altına alınabileceğini ve durdurulabileceğini belirtti. DSÖ, virüse karşı başlatılan küresel stratejik hazırlık ve müdahale planıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

M Çiçeği Virüsü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

DSÖ’nün yaptığı açıklamada, 14 Ağustos’ta M çiçeği virüsünün “uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu” olarak ilan edilmesinin ardından bu planın oluşturulduğu belirtildi. Planın, Eylül 2024-Şubat 2025 dönemini kapsayan 6 aylık süreçte uygulanacağı ve bu süreçte DSÖ’nün 135 milyon dolar tutarında bir finansmana ihtiyaç duyacağı ifade edildi.

Ghebreyesus, virüse karşı yapılan geçici ve daimi öneriler üzerine inşa edilen bu planın, kapsamlı gözetim, önleme, hazırlık ve yanıt stratejilerine dayandığını vurguladı. DSÖ’nün, virüsle ilgili araştırmaları ilerletmek ve salgınların önlenmesi için test ve aşılara eşit erişimi sağlamayı hedeflediğini belirtti.

Stratejik aşılama çabalarının, bulaşma zincirlerini kesmek için son vakaların yakın temaslıları ve sağlık çalışanları gibi en yüksek risk altındaki bireylere uygulanacağı kaydedildi. Ghebreyesus, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve komşu ülkelerdeki M çiçeği virüsü salgınlarının kontrol altına alınabileceğine dikkat çekerek, uluslararası kuruluşlar, ulusal ve yerel ortaklar, sivil toplum kuruluşları ve araştırmacılar arasında kapsamlı ve koordineli bir eylem planına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşan bir virüs olarak biliniyor. Virüs, enfekte olmuş bireylerle doğrudan temas yoluyla veya virüsün bulaştığı eşyalar aracılığıyla yayılıyor. İlk belirtiler, virüsle temas ettikten sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor ve yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar gibi semptomlara neden oluyor.

Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalık, antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor ve vakaların büyük bir kısmı birkaç hafta içinde iyileşiyor. DSÖ, hastalığın ismini 2022 yılında “mpox” olarak değiştirmişti.

DSÖ’nün küresel çapta başlattığı bu stratejik plan, virüsün yayılmasını durdurmayı ve salgınları kontrol altına almayı hedefliyor. Ghebreyesus’un açıklamaları, uluslararası toplumun dikkatini bu virüsle mücadelede atılacak adımlara yöneltti.

DSÖ’den M Çiçeği Virüsü Hakkında Kritik Açıklama
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!