1. Haberler
  2. Politika Haberleri
  3. Piyasalar Fed Başkanı Powell’ın Açıklamalarına Odaklandı

Piyasalar Fed Başkanı Powell’ın Açıklamalarına Odaklandı

Fed Başkanı Powell
Fed Başkanı Powell
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel piyasalarda yatırımcıların gözü, bugün Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda yapacağı açıklamalara çevrildi. Dünya genelinde enflasyonla mücadelede son dönemece girilirken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylül ayından itibaren izleyeceği yol haritası büyük merak konusu oldu.

Faiz İndirimi Beklentisi ve Powell’ın Açıklamaları

Para piyasalarında yapılan fiyatlamalar, Fed’in yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağı yönünde. Bugün Powell’ın yapacağı açıklamalardan alınacak sinyallerin ise piyasalarda oynaklığı artırması bekleniyor. Powell’ın konuşması, ABD ekonomisinin gelecekteki yönü hakkında önemli ipuçları verebilir.

Kansas City Fed Başkanı Jeff Schmid, dün yaptığı açıklamada, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2’ye çekilmesi gerektiğine vurgu yaparken, iş gücü piyasasının biraz sakinleşmesinin bu hedefe ulaşmada yardımcı olduğunu ifade etti. Boston Fed Başkanı Susan Collins ise, enflasyonun %2’ye geri dönmesi konusunda daha fazla güven sağlanması gerektiğini belirtti ve faiz oranlarını düşürmenin yakında uygun olabileceğini kaydetti.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker da eylül ayında faiz indirimine sıcak baktığını dile getirdi. Harker, faiz indiriminin boyutundan ziyade istikrarlı bir gevşeme sürecine odaklanılması gerektiğini vurguladı ve yavaş ve metodik bir yaklaşımın doğru yol olduğunu düşündüğünü belirtti.

Küresel Piyasalarda Durum

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, şu sıralarda %3,85 seviyesinde dengelenmiş durumda. Dolar endeksi ise 101,3 seviyesinde stabil kaldı. Altının ons fiyatı ise yeni günde %0,3 artışla 2.492 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise önceki kapanışa paralel olarak 76,6 dolarda seyrini sürdürüyor.

Dün, ABD borsalarında Dow Jones endeksi %0,43, S&P 500 endeksi %0,89 ve Nasdaq endeksi %1,67 düşüş kaydetti. Ancak ABD endeks vadeli kontratları, yeni güne yükselişle başladı.

Avrupa ve Asya Borsalarında Dikkatler PMI Verilerinde

Avrupa borsalarında dün yön arayışı ön plana çıktı. Almanya’da ağustos ayı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 42,1, hizmet sektörü PMI ise 51,4 ile beklentilerin altında kaldı. Euro Bölgesi’nde de imalat sanayi PMI 45,6 ile tahminlerin altında kalırken, hizmet sektörü PMI 53,3 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Avrupa borsalarında, FTSE 100 endeksi %0,06, DAX 40 endeksi ise %0,24 yükseldi. Fransa’da CAC 40 endeksi ve İtalya’da FTSE MIB endeksi yatay seyretti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne yükselişle başladı.

Asya piyasalarında ise Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları öncesinde yatırımcılar temkinli hareket ediyor. Japonya’da TÜFE temmuzda %2,8 artarak beklentileri aşarken, bu durum Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz artırımı konusunda politika alanını genişlettiği şeklinde yorumlandı. Japonya’da Nikkei 225 endeksi %0,5 yükselirken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi %0,5, Güney Kore’de Kospi endeksi ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi %0,1 geriledi.

Yurt İçi Piyasalar ve Beklentiler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün %0,17 artışla 9.921,40 puandan günü tamamladı. Dolar/TL kuru ise %0,1 artışla 33,9065’ten kapanış yaparken, bugün 33,9800 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, yurt içinde finansal hizmetler güven endeksinin ve Jackson Hole’dan gelecek haber akışının yakından izleneceğini belirtti. ABD’de ise yeni konut satışları takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.900 ve 9.750 seviyelerinin destek, 10.000 puanın ise direnç konumunda olduğu ifade ediliyor.

Bugün Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları, küresel piyasalarda dalgalanmalara yol açabilecek en önemli gelişme olarak öne çıkıyor. Yatırımcılar, Powell’dan gelecek mesajlara odaklanmış durumda ve piyasalarda buna göre pozisyon alıyor.

Piyasalar Fed Başkanı Powell’ın Açıklamalarına Odaklandı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!